Sprawdźcie jakie przepisy były popularne w ciągu ostatnich 24 godzinach (kolejność: od miejsca dziesiątego do pierwszego).
10. Blue Shark
Blue Shark skierowany jest do osób lubiących bardzo mocne drinki, w których smak alkoholu jest wyraźnie wyczuwalny. W tym przypadku, do przygotowania potrzebne są trzy alkohole: wódka, tequila oraz likier blue curacao. Niebieski likier mieszając się z pozostałymi dwoma alkoholami, nadaje drinkowi bardzo ładny niebieski kolor. Do przygotowania Blue Shark potrzebny jest również kruszony lód, niska szklanka z grubym dnem (old-fashioned) i shaker, w którym przygotowujemy drinka.
Mexicola jest prostym, trójskładnikowym drinkiem robionym na bazie tequili (meksykańskiej wódki). Jego przygotowanie odbywa się bezpośrednio w szklance. Pozostałymi składnikami, niezbędnymi do przygotowanie tego drinka, są: Coca-Cola (tego można było się łatwo domyśleć) oraz świeżo wyciśnięty sok z połowy limonki. Drink Mexicola najlepiej jest podać w szklance typu Collins (węższa od Highball), na której krawędzi znajdzie się plaster z limonki. Duża liczba kostek lodu sprawi, że świetnie się sprawdzi na wielu imprezach w letnie dni.
Monkey Brain (mózg małpy) to shot o bardzo oryginalnym, wręcz obrzydliwym i odpychającym, wyglądzie. Na dnie kieliszka, który wypełniony jest wódką i świeżo wyciśniętym sokiem z limonki, znajduje się zakrwawiony mózg małpy. Oczywiście jest to jedynie efekt jaki uzyskuje się przez dodanie likieru irlandzkiego oraz kilku kropel grenadiny. Tak wyglądający shot świetnie sprawdzi się na imprezach tematycznych takich jak Halloween. Kto odważy się wypić Monkey Brain?
Może się zdarzyć, że w gronie przyjaciół pojawi się pomysł aby urządzić wieczorem małą imprezę. Przy takiej okazji bardzo często spożywany jest alkohol, a jeśli nie chcemy pić czystej wódki, piwa czy wina, warto będzie przygotować jakieś drinki. Ale co jeśli nie mamy czasu na chodzenie po sklepach w poszukiwaniu różnorodnych składników potrzebnych do ich zrobienia?
Kalimotxo (Calimocho) to bardzo prosty drink pochodzący z Kraju Basków w Hiszpanii. Do jego przygotowania potrzebne są jedynie dwa składniki: czerwone wino oraz coca-cola. Wydawać by się mogło, że taka mieszanka nie ma prawa istnieć. W rzeczywistości powstaje bardzo dobry i orzeźwiający drink. Najlepiej jest go podawać w wysokiej szklance typu highball z dużą ilością kostek lodu. Do Kalimotxo można również dodać kilka kropel cytryny oraz jej ćwiartkę jako ozdobę.
Mojito truskawkowe jest rozszerzoną wersją bardzo popularnego drinku jakim jest Mojito (który cieszy się dużym zainteresowaniem również na naszym blogu). Do jego przygotowania potrzebne będzie kilka truskawek. Najlepsze będą oczywiście te świeże (o ile zdołacie kilka zostawić, zanim zaczniecie przygotowywać drinka ;)). Reszta składników nie różni się od tych, które są użyte w tradycyjnym Mojito, dlatego trzeba pamiętać, aby zaopatrzyć się w biały rum, cukier lub syrop cukrowy, miętę, limonkę, kruszony lód i wodę gazowaną. Mojito truskawkowe najlepiej jest podać w wysokiej szklance typu highball, której krawędź można ozdobić świeżą truskawką.
Dry Martini to jeden z klasycznych koktajli, o którym słyszał niemal każdy. Przepis na tego drinka można znaleźć na oficjalnej liście koktajli IBA (International Bartenders Association). Składa się z dwóch składników: ginu oraz wytrawnego wermutu. Jest on również ozdabiany oliwkami lub skórką z cytryny (z której wyciska się dodatkowo sok do drinka). Przygotowanie Martini jest proste. Należy jednak pamiętać, że musi być podany mocno schłodzony, dlatego potrzebna nam będą również duża ilość kostek lodu.
Caipiroska jest świetnym drinkiem, który doskonale sprawdzi się w upalne dni. Potrzebne składniki są łatwo dostępne, a wykonanie jest szybkie i proste. Caipiroskę można nazwać rosyjską siostrą innego drinka jakim jest Caipirinha (robionego z brazylijskiego alkoholu zwanego cachaça). Do przygotowania Caipiroska, zamiast cachaça, potrzebna będzie oczywiście wódka. Pozostałymi składnikami, niezbędnymi do przygotowania tego koktajlu są: limonka, cukier i kruszony lód. Drink najlepiej jest podać w niskiej szklance z grubym dnem, który wypełniony jest kruszonym lodem. Dodatkowo można go ozdobić dodając plaster lub kawałek limonki.
Adios Motherfucker (AMF) jest drinkiem, którego przygotowuje się z siedmiu składników, z czego aż pięć z nich to alkohole. Są nimi: wódka, rum, tequila, gin oraz likier blue curacao. Ostatni składnik nadaje całemu napojowi ładny błękitny kolor. Wszystkie składniki świetnie się ze sobą komponują i mimo dużej zawartości alkoholu drink jest po prostu dobry. Adios Motherfucker jest bardzo podobny do Long Island Iced Tea, więc jeśli Wam smakował, z pewnością polubicie AMF. Adios Motherfucker mimo sporej liczby składników robi się łatwo i szybko. Najlepiej jest go podać w wysokiej szklance typu highball, którą można ozdobić kawałkiem limonki lub cytryny.
Mojito drink (Mohito) jest jednym z najbardziej popularnych koktajli na świecie i jednym z naszych ulubionych. Warto zatem poznać przepis na tego drinka i przygotować go samodzielnie w domu. Za miejscem narodzin Mojito uznaje się Havanę na Kubie. Drink robiony jest na bazie białego rumu, a dzięki zawartości mięty i dużej ilości kruszonego lodu jest to orzeźwiający koktajl o słodko-kwaśno-miętowym smaku. Przepis na Mojito znajduje się na oficjalnej liście koktajli Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (The International Bartenders Association, w skrócie IBA). Jak zrobić drink Mojito? Istnieje kilka przepisów na niego. Poniżej przedstawiamy jeden z nich.