Hiszpania – wina ze Starego Świata
Jedną z najczęściej przyjmowanych klasyfikacji wina jest jego przynależność do Starego lub Nowego Świata. Winiarska mapa świata została bowiem rozbita na dwa duże regiony. Stary Świat tworzą obecnie trzy kraje: Hiszpania, Francja i Włochy wykorzystujące klasyczne metody i techniki uprawy winorośli, kładące nacisk na produkcję wina według dopracowanych tradycji winiarskich. Nowy Świat z kolei narodził się w czasach kolonializmu, kiedy odkrywcy zaczęli zakładać winnice na nowych terenach. Dzisiaj do tego megaregionu zalicza się: USA, Australię, Nową Zelandię, RPA, Chile, Argentynę czy Izrael.
Hiszpańskie wina – regiony winiarskie i szczepy
Hiszpania, w kontekście produkcji wina, dzieli się na część północną oraz południową. Ma to ogromne znaczenie chociażby ze względu na smak i zapach – od Madrytu na północ wina charakteryzują się umiarkowaną kwasowością i dość mocno wyczuwalnym aromatem dojrzałych owoców, na południe od stolicy kraju spotykamy trunki o zapachu słodkich owoców i ziemistych nut. Do wcześniej wspomnianego podziału należy dołączyć wysuniętą na północny zachód Galicję, czyli tzw. zieloną Hiszpanię, której typową cechą jest chłodniejszy klimat, co ma z kolei wpływ na podwyższoną kwasowość produkowanego w tych rejonach wina oraz wyczuwalne w nich aromaty kwaśnych owoców i minerałów.
Hiszpańskie wina – najsłynniejsze szczepy
Hiszpania słynie z 5 szczepów hodowanych w różnych regionach. Galicja z odmiany albariño, w którym wyczuwamy aromaty brzoskwini, egzotycznych owoców i skórki cytryny oraz słony, mineralny smak. Na północy Hiszpanii króluje tempranillo bogaty w aromaty czereśni, suszonej figi i koperku. Na północnym wschodzie prym wiedzie szczep garnacha ze swoim owocowym posmakiem o przyjemnym, długim finiszu. Verdejo o wysokiej kwasowości, pochodzące z regionu Rueda, urzeka z kolei zapachem cytrusów, ziół i agrestu. Ostatnim znanym szczepem jest walencjański monastrell o wyczuwalnym aromacie porzeczki, ziół i pieprzu.