Mnogość win na sklepowych półkach może przyprawić o ból głowy. Skąd wiadomo, który trunek jest naprawdę wysokiej jakości? Cena nie jest wcale w tym przypadku najlepszym kryterium wyboru, na co zatem warto zwrócić uwagę?
Z jakiego regionu jest wino?
W Polsce największą popularnością wciąż cieszą się wina europejskie. Są one bardziej przystępne cenowo, w szerokiej ofercie, przybywa jednak amatorów win z bardziej odległych kierunków jak Chile, Argentyna, Urugwaj, Nowa Zelandia czy RPA. Wina z innych kontynentów są często droższe, ale to już zależy od konkretnego regionu, rocznika, szczepu winogron.
W przypadku win europejskich w czołówce pozostają trunki z Włoch, Hiszpanii i Francji. Znane są one ze swoich walorów smakowych i długiej tradycji, warto jednak od czasu do czasu poszukać czegoś mniej standardowego, zwłaszcza że taki zakup wcale nie musi oznaczać bardzo wysokiej ceny.
Jaki jest wiek wina?
Zdecydowana większość win dostępnych w supermarketach to alkohole młode, przeznaczone do spożycia w przeciągu 2-3 lat od daty zabutelkowania. Win droższych, z wcześniejszych roczników, warto szukać w renomowanych sklepach specjalistycznych jak Swiatkonesera.com. W tego rodzaju sklepach można znaleźć wysokiej jakości wina z całego świata, które zaspokoją gusta niejednego konesera tego alkoholu.
Co ważne, na etykiecie podawany jest rok zbioru winogron z którego wino zostało zrobione, natomiast w przypadku win musujących trzeba pamiętać, że zazwyczaj powstają one jako mieszanka win z różnych roczników. Ponadto na etykiecie powinna się znaleźć informacja o serii, dzięki czemu wiadomo, kiedy i w jakiej linii produkcyjnej butelka została napełniona winem.
Jaka jest zawartość alkoholu?
Lekkie wina mają maksymalnie 10,5 procent, natomiast wina powyżej 12,5 procent określane są jako mocne. Najcięższe są zazwyczaj wina słodkie, podczas gdy wina wytrawne oceniane są jako lżejsze i łatwiejsze w konsumowaniu. Są jeszcze wina wzmacniane, jak porto, sherry czy marsala, w których zawartość alkoholu może sięgać nawet 20 procent.
Słodkie czy wytrawne?
Smak wina jest kwestią bardzo indywidualną. Wina białe uchodzą za bardziej przystępne smakowo, pite schłodzone są bardzo orzeźwiające, szczególnie gdy czuć w nich nutę owocowo-cytrusową. W winach czerwonych jest więcej garbników, co w dużym stopniu wpływa na ich przeznaczenie – zazwyczaj parowane są z jedzeniem, gdyż ułatwiają trawienie. Słodkie wina ze względu na swoją intensywną słodycz najlepiej smakują w towarzystwie deserów.