Wino należy do aromatycznych trunków, po które sięgamy, aby celebrować uroczystości oraz podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Dobrze schłodzone wino, podane w odpowiedniej temperaturze, potrafi dostarczyć niezwykłych doznań smakowych, które z całą pewnością docenią nie tylko koneserzy.
Wino półwytrawne to trunek, który doskonale harmonizuje z potrawami z czerwonego mięsa. Jest to zatem napój idealny do dań obiadowych. Kieliszki, w których podaje się wino czerwone wytrawne, charakteryzują się nieco większą szerokością czaszy, niż te stosowane do wina białego.
Odpowiednie kieliszki
Istnieje wiele rodzajów szkła do wina. Warto zatem wiedzieć, jaki rodzaj wina podawać w jakim kieliszku. Do wina białego znakomicie sprawdzą się kieliszki o wydłużonej nóżce, z rozszerzającą się lekko czaszą kieliszka. Dzięki mniejszej czaszy bukiet zapachowy wina nie ulatnia się tak szybko, a samo wino zachowuje swój smak oraz aromat. W przypadku wina różowego, doskonałego na letnie dni dzięki swojej odświeżającej nucie, świetnie sprawdzi się kieliszek umożliwiający utrzymanie niskiej temperatury napoju. Do win różowych polecane są zatem kieliszki o węższej o krótszej czaszy, posiadające zaokrągloną formę. Taka konstrukcja kieliszka pozwala na pełne uwolnienie bogatego aromatu wina. W przypadku win deserowych, które świetnie harmonizują ze słodszymi daniami, idealnym rozwiązaniem są niższe kieliszki posiadające wąski i zwężający się ku górze kielich. Jeśli chodzi o wino musujące, świetnie sprawdzają się kieliszki wysokie, wąskie i delikatnie rozszerzane. Dzięki temu zachowana jest niska temperatura trunku, która pozwala na ulatnianie się tak lubianych przez wszystkich bąbelków. Rozmaite rodzaje win, od wytrawnych aż po słodkie, są szeroko dostępne w sklepach internetowych, takich jak m.in. wineavenue24.pl.
Odpowiednio dobrane kieliszki do wina nie tylko sprawią, iż sposób podania trunku będzie jeszcze bardziej wyrafinowany, ale przede wszystkim pozwoli na zachowanie w pełni smaków oraz aromatów trunków. Warto zatem pamiętać, aby dobierać kieliszki do rodzaju wina, jakim chcemy się uraczyć.