Czasy, w których ulubionym alkoholem w Polsce była czysta wódka, już dawno minęły. Dzisiaj popularne są piwa rzemieślnicze, dobre wino i kolorowe drinki. Po te ostatnie sięgają chętnie zarówno mężczyźni, jak i kobiety, zaś każdy sezon przynosi nową modę na konkretny rodzaj koktajlu. Oczywistym jest, że bar chcący przyciągnąć jak największą liczbę klientów, musi serwować najmodniejsze drinki, a także koktajle według własnych i unikalnych receptur.
Najczęściej zamawiane drinki
Amatorzy kolorowych trunków dzielą się na tych, którzy lubią degustować eksperymentalne i nowe mieszanki oraz na tych, którzy są wierni sprawdzonym smakom. Tych drugich jest zdecydowanie więcej, dlatego warto zadbać, by karta drinków obejmowała znane koktajle. Wśród polskich klientów popularna jest wciąż swojska żubrówka z sokiem jabłkowym, ale równie chętnie pijane są drinki o międzynarodowej sławie. Należą do nich:
Mojito – sporządzany na bazie kubańskiego białego rumu z dodatkiem orzeźwiającej limonki i mięty
Margarita – bazę tego koktajlu stanowi tequilla
Krwawa Mary – czyli wybuchowa mieszanka wódki, soku pomidorowego i ognistego tabasco
Kamikadze – mały shot na bazie wódki, który swój niebieski kolor zawdzięcza likierowi Blue Curacao
Cuba Libre – tutaj smak białego rumu łamie coca-cola
Martini – jest to koktajl składający się z wermutu i ginu, obowiązkowo z dodatkiem zielonej oliwki
Caipirinha – od kilku sezonów modny drink pochodzący z Brazylii, którego receptura oparta jest na cachaça, czyli likierze ze sfermentowanej trzciny cukrowej
Cosmopolitan – ulubiony koktajl kobiet, który składa się m.in. z wódki, żurawinowego soku i Triple sec
Piña Colada – efektowny drink w kolorze mleka, który jest mieszanką rumu, soku z ananasa oraz mleka kokosowego.
Oczywiście nieodłącznym składnikiem każdego drinka są kostki lodu, które w zależności od rodzaju koktajlu mogą mieć różną wielkość i kształt.
Niezbędnik barmana
Przyrządzanie wspaniałych drinków i koktajli warto powierzyć wyszkolonemu barmanowi, którego należy jednak wyposażyć w odpowiedni sprzęt i akcesoria. Podstawowymi narzędziami pracy barmana są: shaker (ręczny lub elektryczny), miarka, a także specjalna łyżka i moździerz. Niezbędnymi urządzeniami są również kostkarka i kruszarka do lodu. Jeśli chodzi o kostkarkę, to najwygodniejsza w użytku jest kostkarka stołowa, na przykład taka: http://www.xxlgastro.pl/pl/hendi-kostkarka-do-lodu-15kg-24h-pojemnik-zasobu-2.html. Ponieważ mrozi ona około 15 kg kostek na dobę, to sprawdzi się raczej w bardziej kameralnym lokalu. Jej zaletą jest prosta obsługa, produkcja kostek w trzech wielkościach oraz stylowa obudowa ze stali nierdzewnej. Uzupełnieniem takiej kostkarki jest kruszarka, którą można wykorzystać nie tylko do przyrządzania drinków i koktajli, ale również deserów lodowych. Warto wybierać kruszarkę o podobnej wydajności co kostkarka. Do przytoczonego modelu kostkarki pasuje urządzenie o wydajności 15 kg na dobę, czyli na przykład takie: http://www.xxlgastro.pl/pl/bartscher-kruszarka-do-lodu-15kg-24h-zbiornik-na-l.html.