Czasami chcemy się napić wina z różnych powodów – do obiadu, na imprezie lub po prostu dla smaku. Pragniemy też, żeby nasz trunek był dobry – wyrazisty, odpowiednio słodki lub wytrawny oraz aromatyczny. Jednak po czym tak naprawdę poznać dobre wino i jakie są jego cechy?
Po czym poznać dobre wino?
Przed zakupem wina warto jest poznać kilka wyznaczników jakości tego trunku. Pierwszą sprawą jest określenie szczepu oraz pochodzenia wyrobu. Mając taką wiedzą, możemy dowiedzieć się wszystkich cechach charakterystycznych danego napoju – smaku, aromatu, kwasowości czy ciężkości. Jest to spowodowane faktem, że każdy region winiarski i szczep słynie z innej specyfiki, przez co każdemu może smakować coś innego.
Kolejną kwestią jest zweryfikowanie kim jest producent tegoż wina. Dlaczego jest to istotne? Ze względu na to, że smak trunku jest w dużej mierze zależny od sposobu i procesu fermentacji – czyli pracy winiarza. Jest to szczególnie ważne w przypadku win dojrzałych, które leżakują przez dłuższy czas. Natomiast jeśli szukacie godnego polecenia sklepu internetowego z zaufanymi producentami win, to warto zajrzeć na stronę zielonebutelki.pl.
Czy rocznik wina jest naprawdę ważny?
Naszą kulturę przesiąknął mit, że im starsze wino, tym lepsze. Po części jest to prawda, jednakże ponad 90% dostępnych białych i różowych na rynku to trunki, które powinno się skonsumować w okresie 2 lat od momentu zabutelkowania. W tym czasie są one jeszcze orzeźwiające i aromatyczne. Potem mogą utracić swoje walory smakowe i być zwyczajnie niezbyt dobre lub nawet niepijalne. Grupą do wypicia jak najszybciej jest większość win różowych, lekkich, białych oraz musujących. Dlatego lepiej nie kupujmy tych trunków posiadających więcej niż dwa lata na szyjce.
Sposób przechowywania i serwowania wina jest bardzo istotny
Kolejną niezmiernie ważną sprawą jest to, jak przechowujemy i podajemy nasze wino. W zależności od rodzaju (czerwone, białe, różowe, lekkie, ciężkie etc.), nasz trunek powinien być składowany w innej temperaturze. Jest to przedział od kilku do kilkunastu stopni Celsjusza. W teorii najbezpieczniejsze jest magazynowanie win w temperaturze pokojowej, czyli od 15° do 18°. Jednakże najlepiej jest sprawdzić sposób przechowywania naszego nowego nabytku w Internecie lub w specjalistycznej książce. Nasze wina nie powinny być również narażone na światło oraz inne czynniki atmosferyczne – takie jak wilgoć czy opady.
Drugą kwestią jest temperatura serwowania. Podobnie jak w powyższym akapicie, wszystko zależy od typu naszego trunku. Należy tutaj pamiętać, żeby wino nie stało za długo otwarte, gdyż smak i aromat zwyczajnie zacznie odparowywać. Poza tym otwartego wina nie powinniśmy ponownie schować na dłuższy czas – raz otwarte wino już nie będzie mogło dalej leżakować. Złym pomysłem jest również wsadzenie napoju do zamrażarki czy dosypanie do niego kostek lodu w celu jego szybkiego schłodzenia. Przez to stracimy dużą część bukietu smakowego oraz aromatu.