Wino jest popularnym trunkiem alkoholowym, którego serwowanie i spożywanie powinno przebiegać wg pewnych zasad. Bez względu na to, czy jesteśmy smakoszami, czy tez podaje wino od czasu do czasu przy okazji spotkań towarzyskich, warto dowiedzieć się, w jaki sposób to robić. Oto kilka rad związanych z podawaniem wina.
Kolejność
Jeżeli podczas spotkania zamierzamy podać kilka różnych win, nie zapomnijmy o kolejności, w jakiej powinniśmy to zrobić. Picie wina rozpoczynamy od białych wytrawnych napojów, a kończymy na czerwonych cięższych. Od tej zasady są jednak odstępstwa, a wskaźnikiem w tym przypadku powinien być nasz zmysł smaku.
Okazja i dania
Rodzaj serwowanego wina powinien być dobrany zarówno do dań, którym będzie ono towarzyszyło, jak i do okazji. Pamiętajmy, że wina lekkie pasują do takich samych potraw, natomiast przysmaki cięższe najlepiej podkreśla wyrazisty smak wina. Jeżeli chodzi o okoliczności, w jakich podajemy trunek, to w przypadku kameralnych spotkań towarzyskich lepiej sprawdzą się napoje nietypowe, cieszące się uznaniem lub pochodzące z lokalnych winnic, niż powszechnie dostępne w sklepach produkty wytwarzane masowo. Te można podać na większych imprezach.
Dobór kieliszka
Kieliszki do wina powinny być przede wszystkim odpowiedniej wielkości – zbyt małe nie pozwolą mu na uwolnienie aromatu. Naczynia powinny mieć taki rozmiar, by umożliwiać bezpieczne zakręceniem nim i napowietrzenie spożywanego napoju. Z tego samego powodu kieliszków nie należy wypełniać winem po brzegi.
Temperatura trunku
Aby wino smakowało należycie, powinny posiadać odpowiednią temperaturę. Schłodzenia wymagają szczególnie napoje białe i różowe, natomiast czerwone możemy umieścić w lodówce chwilę przed zaserwowaniem. Jeżeli jesteśmy prawdziwymi smakoszami i znawcami wina, warto zaopatrzyć się w chłodziarkę, która umożliwi przechowywanie drogocennych butelek w optymalnej temperaturze.
Dobre maniery
W warunkach domowych nie musimy podchodzić do otwierania wina w tak profesjonalny sposób, w jaki robią to kelnerzy w najlepszych restauracjach, jednak pewne czynności typowe dla tego rytuału z pewnością zaskoczą naszych gości. I tak: butelkę wina otwierajmy przy gościach, robiąc to w taki sposób, by do trunku nie dostały się fragmenty ukruszonego korka oraz by nie wystrzelił on z głośnym hukiem. Możemy w tym momencie przyjrzeć mu się i powąchać. Szyjkę butelki wycieramy od zewnątrz i od środka, przystępując do nalewania wina – kieliszek trzymamy za nóżkę, by nie ogrzewać trunku dłońmi. Otworzone wino pozostawiamy na stole.
Warto dodać, że kwestia serowania wina jest w dużej mierze umowna. O ile warto zachować rytuał otwierania butelki i rozlewania napoju do kieliszków, o tyle podawanie go wraz z określonymi daniami i w konkretnej kolejności nie jest już tak bardzo przestrzegane. W większości kierujemy się tu bowiem własnym smakiem i upodobaniami, które mogą przeczyć wszystkim regułom. Jak w każdej dziedzinie, także w tym wypadku należy postawić na zdrowy rozsądek – w końcu najważniejsze podczas picia wino jest towarzystwo i przyjemna atmosfera.