Pizza – przepyszne drożdżowe, cienkie ciasto obłożone dodatkami, powstało we Włoszech. Najlepsza pizza z kolei wyrabiana jest w Nowym Jorku, do którego trafiła wraz z falą emigrantów. Ta amerykańska jednak jest na nieco grubszym cieście. Dobrej pizzy nie brakuje także w Polsce, w której placek z mięsem, warzywami i serem uważany jest za szybkie i pożywne danie. Jednak, by posiłek dobrze się komponował, warto podać do niego coś do picia. Woda, cola? Wybieramy je najczęściej, jednak pizza znakomicie smakuje także w towarzystwie niskoprocentowych alkoholi.
Drink & pizza menu
Osoby często odwiedzające ulubiony lokal, znają menu z pizzą na pamięć. Margherita, salami, cztery sery, a do picia? Może wino? Przecież włoska pizza i delikatne wino z winogron to we Włoszech połączenie idealne. Oczywiście nie każdy z nas musi być specjalistą, dlatego podpowiadamy, jakie wino warto wybrać do konkretnej pizzy.
I tak, klasyczna margherita, czyli pizza w kolorach Włoch (biała mozzarella, zielona bazylia, czerwone pomidory) jest lekko kwaśna, dlatego komponuje się dobrze z winem białym lub lekkim czerwonym: merlot czy sauvignon blanc z cytrusowym akcentem będą idealne.
Fani serów: mozzarelli, gorgonzoli, ricotty i parmezanu niech siegną po winna lekko słodkie, ale mocno owocowe, takie jak riesling. Do pizz z dodatkiem śmietany będą lepsze wina kwaskowate, np. chardonnay. Dla miłośników mięsa oraz pikanterii dobrym wyborem będzie wino owocowe, półsłodkie. Ponieważ wszelkie pizze typu: Salami, Diavola czy Capriciosa mają sporo przypraw, lepiej zrezygnować z wytrawnego, mocnego w smaku wina. Napój powinien łagodzić smak potrawy.
Chociaż pizza to danie włoskie, nic się nie stanie, jeśli sięgniemy po wino hiszpańskie czy francuskie, zwłaszcza, gdy z menu pizzerii wybierzemy placek z owocami morza. Do niego najlepsze będą wina musujące, orzeźwiające. Może to być też włoskie prosecco, jeśli upieramy się przy smakach Italii. Pamiętajmy, że pizza to danie niedrogie, spożywane przez niezamożnych mieszkańców Włoch, dlatego i wino nie musi być kosztowne. Po wizycie w pizzerii wychodzimy najedzeni, zadowoleni i z resztą w portfelu.
Złocisty trunek w towarzystwie pizzy
A co z piwem? – spytają miłośnicy złocistego trunku. Chociaż piwo kojarzy się z mało wyszukanymi przekąskami, to pamiętajmy, że już przed wiekami raczyli się nim Grecy i Rzymianie właśnie. To napój niedrogi, który znakomicie gasi pragnienie, zwłaszcza w upalny dzień i świetnie komponuje się z wędliną, mięsem i serem, czyli wszystkim tym, co znajdziemy na dobrej pizzy. Piw dzisiaj jest tyle, że dzięki różnorodności smaków możemy rozkoszować się piwem podobnie, jak robią to miłośnicy win. Do tego w każdej pizzerii kupić można piwo bezalkoholowe, które pozwoli nam na bezpieczny powrót samochodem do domu. Jeśli więc tylko mamy ochotę, pizzę możemy zjeść w towarzystwie jasnego lub ciemnego trunku z aksamitną pianką.