Ameryka Południowa i Centralna to makroregion świata, który zaoferował nam mnóstwo wspaniałych produktów, można wymienić tutaj chociażby pomidory, kakaowiec czy gumę. Nasz świat byłby zupełnie inny bez kukurydzy i ziemniaka, które pochodzą właśnie z tych terenów. Co może być dla wielu osób faktem nieznanym, Europa nie była w stanie odwdzięczyć się zbyt dużą liczbą produktów, które podbiłyby tę część świata i stanowiły dla niej obecnie bardzo istotny element dnia codziennego. Jednym z najważniejszych darów Starego Świata dla Nowego było wino. Znakomicie rozwinęło się ono zwłaszcza w Chile.
Idealne warunki dla wina włoskiego
Chile to kraj, o którym większość z nas nie wie zbyt wiele. Wiemy jednak mniej więcej, jak wygląda jego geografia, a to już bardzo dużo. Przynajmniej w przypadku wina. Winorośl rośnie bowiem najodważniej i najchętniej na glebie wulkanicznej, która jeśli jest rozłożona na zboczu wzgórza, stanowi praktycznie idealne warunki dla wina. Pod koniec dziewiętnastego wieku wielu Europejczyków odkryło, że Andy są wspaniałym miejscem do produkcji wina i chociaż często wysokość nad poziomem morza jest dość groźna, uprawy i ich właściciele doskonale sobie radzą z przeciwnościami jakie stawia przed nimi natura. Jednym z pionierów wina w Nowym Świecie był Giuseppe Canepa, który za swoją bazę wybrał właśnie Chile.
Giuseppe Canepa i wino Canepa
Canepa to marka wina, która swoją nazwę wzięła od nazwiska twórcy. Już zaledwie kilka lat po założeniu winnicy do lokalnych konkursów zaczęły stawać wina naprawdę nietuzinkowe. Co ciekawe, Włoch zabrał ze sobą bardzo różne szczepy winorośli i nie był też ortodoksyjny, dzięki czemu otwarty był także na różnego rodzaju domieszki win już istniejących w Ameryce Łacińskiej i pojawiających się w miarę rozwoju tradycji winiarskich tego regionu.
W chwili obecnej najbardziej rozpoznawalne i lubiane jest wino białe wytrawne Classico Chardonnay, przeznaczone przede wszystkim do podawania z drobiem oraz z rybami. Warto pamiętać, że tego typu wino powinno być schłodzone do około 12-14 stopni przed podaniem, a sommelierzy często polecają też dalsze obniżenie temperatury o kilka stopni, co jest odpowiedzią na nieco ostrzejszy smak win południowoamerykańskich. Z kolei typowe dla Chile, lekkie i aromatyczne wino Classico Carmenere, to znakomity pomysł w przypadku wszelkiego rodzaju dań kuchni włoskiej. Zazwyczaj polecane jest do risotto oraz do dań mięsnych, chociaż raczej nie tych najbardziej ciężkich. Wszystkie wina tej marki są delikatne, nie nachalne i znakomicie sprawdzają się w trakcie nieformalnych spotkań towarzyskich.