John Collins jest klasycznym drinkiem robionym na bazie ginu, którego przepis znajduje się na oficjalnej liście koktajli Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (The International Bartenders Association, w skrócie IBA).
Drink znany jest od 1860 roku, a swoją nazwę zawdzięcza kelnerowi, który pracował w londyńskim hotelu Limmer’s Old House.
John Collins należy do rodziny drinków Collins, które podawane są w szklance typu collins (jest ona nieco węższa i wyższa od szklanki typu highball). Zmienia się w nich alkohol bazowy, który jednocześnie wpływa na nazwę koktajlu. Najsłynniejszym bratem Johny Collins’a jest Tom Collins, do którego przygotowania należy użyć Old Tom Gin.
Przed podaniem Johna Collins’a warto udekorować szklankę kawałami cytryny oraz czereśniami koktajlowymi.
Składniki:
- gin (45 ml)
- sok z cytryny – świeżo wyciskany (30 ml)
- syrop cukrowy (15 ml)
- woda gazowana (60 ml)
- kostki lodu
Sposób przygotowania:
Do szklanki typu collins wrzucamy kostki lodu. Wlewamy składniki: gin, świeżo wyciśnięty sok z cytryny i syrop cukrowy. Uzupełniamy szklankę wodą gazowaną i delikatnie mieszamy. Ozdabiamy drinka plastrem cytryny i czereśnią koktajlową.