Cider Mojito (cydrowe mojito) jest, jak łatwo się domyśleć, wariacją znanego i lubianego drinka, którym jest Mojito. Jego nazwa jednocześnie wskazuje, iż jednym ze składników jest cydr. Zastępuje on wodę gazowaną, która znajduje się na liście składników w klasycznej wersji tego popularnego koktajlu. Oczywiście nie pozostaje to bez wpływu na całość, gdyż jabłkowy smak cydru można delikatnie wyczuć rozkoszując się drinkiem. Reszta składników, sposób przygotowania i podania pozostaje bez zmian.
Składniki:
- biały rum (50 ml)
- syrop cukrowy (20 ml) lub cukier (biały lub trzcinowy – 2 łyżeczki)
- mięta (6-8 listków)
- limonka (4-5 cząstek)
- kruszony lód
- cydr jabłkowy (np. Dobroński)
Sposób przygotowania:
Do szklanki typu highball wrzucamy 4-5 cząstek limonki, 6-8 listków mięty oraz wlewamy do niej syrop cukrowy (lub wsypujemy dwie łyżeczki cukru). Wszystko rozcieramy muddlerem. W kolejnym kroku wsypujemy kruszony lód (mniej więcej do połowy) i wlewamy biały rum. Dokładnie mieszamy. Następnie uzupełniamy szklankę kruszonym lodem oraz cydrem. Cider Mojito można udekorować przez dodanie kawałka limonki i/lub gałązki mięty.