Havana Cocktail jest dobrym drinkiem na bazie białego rumu, którego przygotowanie jest proste i szybkie. Do listy składników potrzebnych do wykonania koktajlu, poza wspomnianym już rumem, należy jeszcze dopisać: sok ananasowy oraz sok z cytryny (świeżo wyciskany). Ich miksowanie odbywa się w shakerze, który powinien zawierać sporą ilość kostek lodu.
Havana Cocktail należy podać w kieliszku koktajlowym, który można ozdobić twistem ze skórki z cytryny (czyli wąskim paskiem, który zwijamy uzyskując efekt sprężyny).
Składniki:
- biały rum (30 ml)
- sok ananasowy (30 ml)
- sok z cytryny (świeżo wyciskany – około 5-10 ml)
- kostki lodu
Sposób przygotowania:
Do shakera wypełnionego do połowy kostkami lodu, wlewamy składniki: biały rum, sok ananasowy oraz sok z cytryny. Dobrze wstrząsamy i przelewamy jego zawartość do kieliszka koktajlowego. Kieliszek ozdabiamy kawałkiem skórki cytryny.