La Bomba jest owocowym koktajlem robionym na bazie złotej tequili. Najlepiej jest go podawać w kieliszku koktajlowym, którego krawędź obtoczona jest cukrem oraz zawiera kawałek limonki. W jego skład wchodzą również: likier Cointreau, sok ananasowy, sok pomarańczowy i grenadina. Grenadina wlewana jest na samym końcu. Powoli opada na dno kieliszka, dzięki czemu tworzy ładny kolorystyczny efekt, podobny do tego jaki znamy m.in. z Tequili Sunrise.
Składniki:
- złota tequila (40 ml)
- likier Cointreau (20 ml)
- sok ananasowy (50 ml)
- sok pomarańczowy (50 ml)
- grenadina (około 10-20 ml)
- kostki lodu
Sposób przygotowania:
Do shakera włóż kilka kostek lodu i wlej do niego wszystkie składniki (poza grenadiną). Wstrząśnij kilka razy, aby składniki dobrze się wymieszały i przelej zawartość shakera (przez sitko) do kieliszka koktajlowego. Kieliszek koktajlowy dobrze jest wcześniej przygotować przez obtoczenie jego krawędzi cukrem. Następnie wlej delikatnie grenadinę. La Bomba może być ozdobiona kawałkiem limonki.