Grzane piwo to znany trunek, który wielu rozgrzewa w okresie jesienno-zimowym. Jego przygotowanie jest stosunkowo proste i każdy, w domowym zaciszu, może rozkoszować się miksem piwa, miodu, pomarańczy oraz aromatycznych przypraw, takich jak: goździki, cynamon oraz imbir. Mimo, iż osobiście nie przepadam za cynamonem, to w przygotowanym napoju mi nie przeszkadzał. Jest on wyczuwalny, ale uważam, że świetnie się komponuje z całością.
W sklepach można kupić gotowe mieszanki do przygotowania grzanego piwa. Jednak wszystkie składniki, jakich użyliśmy, są łatwo dostępne w niemal każdym sklepie spożywczym, więc zachęcamy Was do skorzystania z poniższego przepisu. Takie grzane piwo z pewnością będzie Wam bardziej smakowało.
Składniki:
- piwo (takie jakie Wam smakuje – 500 ml)
- pomarańcza (1 sztuka)
- miód (3-5 łyżeczek)
- goździki (około 20)
- cynamon mielony (około 1/4 łyżeczki)
- imbir mielony (około 1/4 łyżeczki)
Sposób przygotowania:
Sparzoną wrzątkiem pomarańczę kroimy w plasterki. Kilka plastrów można podzielić na mniejsze części i odłożyć je na bok. Do garnka wlewamy piwo i zaczynamy je podgrzewać. Od razu wrzucamy do niego pokrojone kawałki pomarańczy i goździki, wsypujemy cynamon oraz imbir. Dodajemy miód i od czasu do czasu delikatnie mieszamy. Należy uważać, aby piwa nie zagotować. Gdy będzie już odpowiednio ciepłe, przelewamy zawartość garnka do szklanki, w której umieszczamy wcześniej przygotowane kawałki pomarańczy.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ilość użytych składników zmieniać w zależności od upodobań.