Wassail jest napojem pochodzącym z Wielkiej Brytanii, którego nazwa wywodzi się od staroangielskiego pozdrowienia was hál (co znaczy: bądź zdrowy). Jest on pity w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku oraz w czasie kolędowania (zwanego wassailing).
Wassail podawany jest na ciepło i jest robiony na bazie cydru. Można przygotować wersję bezalkoholową zastępując cydr sokiem jabłkowym. Podobnie do innych grzańców (np. grzanego wina) ten również zawiera aromatyczne przyprawy, takie jak: cynamon, goździki czy ziele angielskie.
Istnieje wiele różnych wariacji tego napoju. Oto jeden z nich.
Składniki:
- cydr jabłkowy (1 litr)
- woda (0.5 litra)
- cynamon (2 laski)
- sok z pomarańczy (2 duże)
- sok z cytryny (2 duże)
- cukier (1 kubek)
- goździki (1 łyżeczka)
- ziele angielski (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:
W rondlu gotujemy wodę i rozpuszczamy w nim cukier. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy do niego cynamon, goździki oraz ziele angielskie i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1 godzinę. Kolejnym krokiem jest przelanie zawartości garnka przez sitko. Następnie dolewamy sok pomarańczowy, sok z cytryny oraz cydr i gotujemy. Po zagotowaniu Wassail jest już gotowe. Ten świąteczny napój można podać w dowolnym kubku. Warto oczywiście zadbać o świąteczną oprawę wnętrza swojego mieszkana, a inspiracje, tak jak my, możecie znaleźć m.in. na stronie Westwing.