Grzane wino to, obok grzanego piwa, napój alkoholowy, który najchętniej zamawiamy (lub przyrządzamy samodzielnie) w okresie jesienno-zimowym. Istnieje na nie mnóstwo różnych przepisów. My przedstawiamy jeden z prostszych wariantów. Do przygotowania trunku w domu, potrzebna będzie butelka czerwonego wina (może to być zarówno wino słodkie, półsłodkie jak i wytrawne), jedna duża pomarańcza, goździki, laska cynamonu (lub łyżeczka mielonego) oraz cukier. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyście nieco zmodyfikowali przepis, np. zastępując cukier miodem lub dodając gwiazdki anyżu.
Składniki:
- wino czerwone (butelka - 750 ml)
- goździki (około 10-20 szt.)
- laska cynamonu (lub łyżeczka mielonego)
- cukier (około 100-150 g)
- pomarańcza
Sposób przygotowania:
Pomarańczę należy dokładnie umyć i pokroić na kawałki (można zostawić kilka kawałków, które posłużą później do ozdobienia szklanki lub kubka). Do garnka wlać wino, wsypać cukier, wrzucić goździki, laskę cynamonu oraz pokrojone kawałki pomarańczy. Podgrzewać powoli przez 10-15 min, od czasu do czasu mieszając. Należy uważać, aby wina nie zagotować.
Gdy napój będzie bardzo ciepły (ale nie gorący, niech nie parzy w język) należy go rozlać do kubków. Pamiętajcie, aby nie używać zwykłych kieliszków do wina, gdyż mogą pęknąć pod wpływem wysokiej temperatury.
https://naszedrinki.pl/z-czerwonym-winem/grzane-wino-prosty-przepis/