Grzane piwo to znany trunek, kt贸ry wielu rozgrzewa w okresie jesienno-zimowym. Jego przygotowanie jest stosunkowo proste i ka偶dy, w domowym zaciszu, mo偶e rozkoszowa膰 si臋 miksem piwa, miodu, pomara艅czy oraz aromatycznych przypraw, takich jak: go藕dziki, cynamon oraz imbir. Mimo, i偶 osobi艣cie nie przepadam za cynamonem, to w przygotowanym napoju mi nie przeszkadza艂. Jest on wyczuwalny, ale uwa偶am, 偶e 艣wietnie si臋 komponuje z ca艂o艣ci膮.
W sklepach mo偶na kupi膰 gotowe mieszanki do przygotowania grzanego piwa. Jednak wszystkie sk艂adniki, jakich u偶yli艣my, s膮 艂atwo dost臋pne w niemal ka偶dym sklepie spo偶ywczym, wi臋c zach臋camy Was do skorzystania z poni偶szego przepisu. Takie grzane piwo z pewno艣ci膮 b臋dzie Wam bardziej smakowa艂o.
Sk艂adniki:
- piwo (takie jakie Wam smakuje – 500 ml)
- pomara艅cza (1 sztuka)
- mi贸d (3-5 艂y偶eczek)
- go藕dziki (oko艂o 20)
- cynamon mielony (oko艂o 1/4 艂y偶eczki)
- imbir mielony (oko艂o 1/4 艂y偶eczki)
Spos贸b przygotowania:
Sparzon膮 wrz膮tkiem pomara艅cz臋 kroimy w plasterki. Kilka plastr贸w mo偶na podzieli膰 na mniejsze cz臋艣ci i od艂o偶y膰 je na bok. Do garnka wlewamy piwo i zaczynamy je podgrzewa膰. Od razu wrzucamy do niego pokrojone kawa艂ki pomara艅czy i go藕dziki, wsypujemy cynamon oraz imbir. Dodajemy mi贸d i od czasu do czasu delikatnie mieszamy. Nale偶y uwa偶a膰, aby piwa nie zagotowa膰. Gdy b臋dzie ju偶 odpowiednio ciep艂e, przelewamy zawarto艣膰 garnka do szklanki, w kt贸rej umieszczamy wcze艣niej przygotowane kawa艂ki pomara艅czy.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby ilo艣膰 u偶ytych sk艂adnik贸w zmienia膰 w zale偶no艣ci od upodoba艅.