Koktajl Sambuca Coffee Frappe, jak sama nazwa wskazuje, robiony jest z Sambuci- likieru pochodzącego z Włoch o 40% zawartości alkoholu, w którym do produkcji wykorzystuje się kwiaty czarnego bzu (wł. Sambuco), anyż gwiaździsty, koper włoski, lukrecję oraz soki. Kolejnym składnikiem opisywanego koktajlu jest likier kawowy. Sambuca Coffee Frappe podawany jest w kieliszku koktajlowym z pokruszonym lodem, a na jego szczycie umieszcza się trzy ziarenka kawy, które oznaczają zdrowie, szczęście i dobrobyt.
Składniki:
- sambuca (40 ml)
- likier kawowy (20 ml)
- ziarenka kawy (3)
- pokruszony lód
Sposób przygotowania:
Kieliszek koktajlowy wypełniamy pokruszonym lodem. Sambucę i likier kawowy wlewamy do pustej szklanki, mieszamy i przelewamy do kieliszka. Na koniec, na szczycie lodu, umieszczamy ziarenka kawy.