XYZ jest koktajlem, którego przepis został opublikowany w 1930 roku w książce Savoy Cocktail Book, której autorem był Harry Craddock (słynny barman lat 20. i 30. ubiegłego stulecia). W książce znalazło się 750 różnych przepisów i mimo upływu lat jest ona wciąż do kupienia (niestety nie została przetłumaczona na język polski).
XYZ to koktajl, który przygotowuje się szybko i łatwo. Zmieszanie trzech różnych składników odbywa się w shakerze. Do zrobienia drinka potrzebne są: biały rum, likier triple sec oraz świeżo wyciskany sok cytryny. XYZ należy podawać w kieliszku koktajlowym.
Składniki:
- biały rum (30 ml)
- likier triple sec (15 ml)
- sok z cytryny – świeżo wyciśnięty (15 ml)
- kostki lodu
Sposób przygotowania:
Do shakera wrzuć kilka kostek lodu. Wlej do niego rum, likier triple sec oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Dobrze wstrząśnij. Zawartość shakera (bez kostek lodu) przelej do kieliszka koktajlowego.