Espresso Martini jest mocnym i zarazem pobudzającym drinkiem, w którego skład (jak łatwo się domyślić) wchodzi espresso. Za przepis tego koktajlu odpowiada Dick Bradsell, który po raz pierwszy podał go w latach osiemdziesiątych w klubie Freds Club w Londynie, na prośbę pewnej klientki, która potrzebowała czegoś co ją obudzi.
Moc Espresso Martini bierze się z tego, iż bazuje on na wódce. Innym alkoholem potrzebnym do przygotowania tego drinka jest likier kawowy Kahlua. Do koktajlu dodawany jest również syrop cukrowy, a jego ilość zależy od indywidualnych preferencji pijącego. Całość podawana jest w kieliszku koktajlowym. Można go ozdobić dodając kilka ziarenek kawy, które będą się unosić na powierzchni koktajlu.
Espresso Martini znajduje się na oficjalnej liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (The International Bartenders Association, w skrócie IBA).
Składniki:
- wódka (50 ml)
- likier Kahlua (10 ml)
- syrop cukrowy (zgodnie z indywidualnymi preferencjami)
- Espresso (1 mocne małe)
- kostki lodu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki należy wlać do shakera wypełnionego kostkami lodu. Energicznie wstrząsnąć. Zawartość przelać do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dodać kilka ziarenek kawy.
https://naszedrinki.pl/z-wodka/espresso-martini/