Sea Breeze (Morska Bryza) jest drinkiem na letnie dni. Zawiera dużą ilość kostek lodu i składniki, które orzeźwią i dadzą odrobinę ochłody w upalny dzień – niczym morska bryza. Koktajl powstał w Stanach Zjednoczonych pod koniec 1920r, lecz początkowo był przygotowywany z innych składników niż te, których używa się dzisiaj. Przepis jest bardzo prosty, a można go znaleźć m.in. na oficjalnej liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (The International Bartenders Association, w skrócie IBA). Do przygotowania koktajlu potrzebne są nam tylko trzy składniki: wódka, sok żurawinowy oraz sok grejpfrutowy. Sea Breeze podaje się w szklance typu highball ozdobioną kawałkiem limonki.
Składniki:
- wódka (40 ml)
- sok żurawinowy (120 ml)
- sok grejpfrutowy (30 ml)
- kostki lodu
Sposób przygotowania:
Szklankę typu highball wypełniamy kostkami lodu. Wlewamy do niej wszystkie składniki: wódkę, sok żurawinowy i sok grejpfrutowy. Mieszamy. Na koniec szklankę ozdabiamy kawałkiem limonki.