Sprawdźcie jakie przepisy były popularne w ostatnich 7 dniach (kolejność: od miejsca dziesiątego do pierwszego).
Sweet and sour mix (lub sour mix) to słodko-kwaśny syrop, który jest jednym ze składników wielu różnych drinków. Jest to mieszanka syropu cukrowego i soku z cytryny i/lub limonki. Podobnie jak syrop cukrowy, Sweet and sour mix można kupić w sklepie, ale można go również wykonać samodzielnie w domu. I do samodzielnego przygotowania takiego syropu Was zachęcamy. Przygotowany własnoręcznie syrop, przechowywany w lodówce, będzie przydatny do spożycia około tygodnia-dwóch. Do tej pory nie pojawił się żaden przepis zawierający Sweet and sour mix, ale to bardzo szybko się zmieni :) Także zachęcamy Was do zaopatrzenia swojej lodówki w ten syrop.
Początki trunku nazywającego się genièvre giną w mrokach dziejów. Powstał on w XVII wieku na terenie dawnej Holandii, ale popularność uzyskał dopiero w Anglii, gdzie szerzej znany był jako gin. Początkowo ta anglosaska jałowcówka była przede wszystkim kojarzona jako najtańszy alkohol dla najniższych sfer, ale dzisiaj ma wielu amatorów, którzy są gotowi zapłacić za jedną butelkę nawet po kilkaset złotych. Jeżeli również przepadasz za ginem, sprawdź te marki, które warto znać i wypróbować – chociaż niektóre kosztują sporo, to jednak zasługują na uwagę.
Caribbean Pineapple to znakomity drink o niewielkiej zawartości alkoholu, który możemy popijać będąc na jednej z karaibskich plaż, jeśli nie fizycznie to chociaż myślami. Jego przygotowanie jest bardzo szybkie i proste, gdyż w jego skład wchodzą jedynie dwa składniki, którymi są: Malibu Rum oraz sok ananasowy. Najlepiej jest go podawać w szklance old-fashioned wypełnionej kostkami lodu. Ozdoba w postaci czereśni koktajlowej sprawi, że drink będzie wyglądał efektownie a jej czerwień świetnie będzie kontrastować z żółtym kolorem drinka.
Nietypowe połączenie słodkiego likieru miodowego z legendarną whisky Jack Daniels może budzić zdziwienie wielu osób. W rzeczywistości trunek Jack Daniels Honey nie jest tak słodki, jak by się mogło wielu wydawać.
Malibu z mlekiem jest pysznym drinkiem, który upodobały sobie przede wszystkim panie. I nic w tym dziwnego, zawiera on niewielką zawartość alkoholu, a w smaku jest delikatny, słodki i lekko kokosowy. Można go podać w dowolnej szklance czy kieliszku. Malibu z mlekiem bardzo dobrze smakuje zarówno w kieliszku koktajlowym, szklance typu highball czy old-fashioned (której użyliśmy do zdjęcia). Przed podaniem koktajlu, szkło można ozdobić dodając np. kawałek ananasa lub obtoczyć jego krawędź wiórkami kokosowymi (oczywiście tę czynność należy wykonać przed wlaniem do niego trunku).
Barbados Sunrise to wielokolorowy drink złożony z kilku warstw, zachwycający nas efektownym wyglądem i przypominający o wakacjach spędzonych w ciepłych krajach. Wbrew pozorom, przygotowanie takiego koktajlu nie jest trudne i skomplikowane, więc każdy może cieszyć się tym egzotycznym napojem już teraz w domu. Składniki, które tak świetnie układają się w warstwy i są niezbędne do przygotowania Barbados Sunrise to: biały rum, likier blue curacao, grenadina oraz sok pomarańczowy. Niezbędna będzie również wysoka szklanka, najlepiej typu collins oraz kostki lodu. Drink można również udekorować kawałkiem pomarańczy.
Caipiroska jest świetnym drinkiem, który doskonale sprawdzi się w upalne dni. Potrzebne składniki są łatwo dostępne, a wykonanie jest szybkie i proste. Caipiroskę można nazwać rosyjską siostrą innego drinka jakim jest Caipirinha (robionego z brazylijskiego alkoholu zwanego cachaça). Do przygotowania Caipiroska, zamiast cachaça, potrzebna będzie oczywiście wódka. Pozostałymi składnikami, niezbędnymi do przygotowania tego koktajlu są: limonka, cukier i kruszony lód. Drink najlepiej jest podać w niskiej szklance z grubym dnem, który wypełniony jest kruszonym lodem. Dodatkowo można go ozdobić dodając plaster lub kawałek limonki.
Kalimotxo (Calimocho) to bardzo prosty drink pochodzący z Kraju Basków w Hiszpanii. Do jego przygotowania potrzebne są jedynie dwa składniki: czerwone wino oraz coca-cola. Wydawać by się mogło, że taka mieszanka nie ma prawa istnieć. W rzeczywistości powstaje bardzo dobry i orzeźwiający drink. Najlepiej jest go podawać w wysokiej szklance typu highball z dużą ilością kostek lodu. Do Kalimotxo można również dodać kilka kropel cytryny oraz jej ćwiartkę jako ozdobę.
Mojito drink (Mohito) jest jednym z najbardziej popularnych koktajli na świecie i jednym z naszych ulubionych. Warto zatem poznać przepis na tego drinka i przygotować go samodzielnie w domu. Za miejscem narodzin Mojito uznaje się Havanę na Kubie. Drink robiony jest na bazie białego rumu, a dzięki zawartości mięty i dużej ilości kruszonego lodu jest to orzeźwiający koktajl o słodko-kwaśno-miętowym smaku. Przepis na Mojito znajduje się na oficjalnej liście koktajli Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (The International Bartenders Association, w skrócie IBA). Jak zrobić drink Mojito? Istnieje kilka przepisów na niego. Poniżej przedstawiamy jeden z nich.
Mojito truskawkowe jest rozszerzoną wersją bardzo popularnego drinku jakim jest Mojito (który cieszy się dużym zainteresowaniem również na naszym blogu). Do jego przygotowania potrzebne będzie kilka truskawek. Najlepsze będą oczywiście te świeże (o ile zdołacie kilka zostawić, zanim zaczniecie przygotowywać drinka ;)). Reszta składników nie różni się od tych, które są użyte w tradycyjnym Mojito, dlatego trzeba pamiętać, aby zaopatrzyć się w biały rum, cukier lub syrop cukrowy, miętę, limonkę, kruszony lód i wodę gazowaną. Mojito truskawkowe najlepiej jest podać w wysokiej szklance typu highball, której krawędź można ozdobić świeżą truskawką.