Sprawdźcie jakie przepisy były popularne w ciągu ostatnich 24 godzinach (kolejność: od miejsca dziesiątego do pierwszego).
Ice Bear jest trójskładnikowym drinkiem, który każdy będzie w stanie wykonać samodzielnie w bardzo krótkim czasie. Do jego przygotowania potrzebna będzie wódka (odpowiadająca przede wszystkim za procenty w szklance) oraz likier blue curacao (który nadaje bardzo ładny, niebieski kolor). Trzecim niezbędnym składnikiem jest sprite, którym uzupełniamy szklankę i dzięki któremu maskujemy smak wódki. Ice Bear można również przygotować w inny sposób i zamiast sprita użyć wody gazowanej. Piliśmy oba warianty i zdecydowanie bardziej smakowała nam wersja ze spritem. Drink Ice Bear najlepiej jest podać w szklance typu highball.
Sweet and sour mix (lub sour mix) to słodko-kwaśny syrop, który jest jednym ze składników wielu różnych drinków. Jest to mieszanka syropu cukrowego i soku z cytryny i/lub limonki. Podobnie jak syrop cukrowy, Sweet and sour mix można kupić w sklepie, ale można go również wykonać samodzielnie w domu. I do samodzielnego przygotowania takiego syropu Was zachęcamy. Przygotowany własnoręcznie syrop, przechowywany w lodówce, będzie przydatny do spożycia około tygodnia-dwóch. Do tej pory nie pojawił się żaden przepis zawierający Sweet and sour mix, ale to bardzo szybko się zmieni :) Także zachęcamy Was do zaopatrzenia swojej lodówki w ten syrop.
Malibu And Cola to jeden z najprostszych drinków jaki można przygotować z Malibu. Obok takich koktajli jak: Caribbean Pineapple, Malibu Driver czy Malibu z mlekiem, również prezentowany właśnie przepis składa się jedynie z dwóch podstawowych składników, a konkretnie z Malibu i coli. Malibu And Cola jest drinkiem o słodkim smaku, który należy podać w wysokiej szklance typu highball. Dodatkowo dobrze jest go ozdobić kawałkiem limonki. W czasie przygotowania drinka, Malibu osiada na dnie tworząc warstwy, dlatego przed rozpoczęciem picia należy go zamieszać.
Kalimotxo (Calimocho) to bardzo prosty drink pochodzący z Kraju Basków w Hiszpanii. Do jego przygotowania potrzebne są jedynie dwa składniki: czerwone wino oraz coca-cola. Wydawać by się mogło, że taka mieszanka nie ma prawa istnieć. W rzeczywistości powstaje bardzo dobry i orzeźwiający drink. Najlepiej jest go podawać w wysokiej szklance typu highball z dużą ilością kostek lodu. Do Kalimotxo można również dodać kilka kropel cytryny oraz jej ćwiartkę jako ozdobę.
Mojito truskawkowe jest rozszerzoną wersją bardzo popularnego drinku jakim jest Mojito (który cieszy się dużym zainteresowaniem również na naszym blogu). Do jego przygotowania potrzebne będzie kilka truskawek. Najlepsze będą oczywiście te świeże (o ile zdołacie kilka zostawić, zanim zaczniecie przygotowywać drinka ;)). Reszta składników nie różni się od tych, które są użyte w tradycyjnym Mojito, dlatego trzeba pamiętać, aby zaopatrzyć się w biały rum, cukier lub syrop cukrowy, miętę, limonkę, kruszony lód i wodę gazowaną. Mojito truskawkowe najlepiej jest podać w wysokiej szklance typu highball, której krawędź można ozdobić świeżą truskawką.
Bananaball jest drinkiem, którego smak bardzo mnie zaskoczył. Zaskoczył oczywiście pozytywnie, dzięki czemu trafił na listę moich ulubionych napoi alkoholowych. Składniki, za pomocą których możesz stworzyć ten pyszny koktajl to: likier bananowy, wódka oraz sok pomarańczowy. Ich mieszanka tworzy słodki, pomarańczowy napój o ciekawym smaku. Mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Bananaball najlepiej jest podać w kieliszku koktajlowym, który wypełniamy wcześniej kruszonym lodem.
Mojito drink (Mohito) jest jednym z najbardziej popularnych koktajli na świecie i jednym z naszych ulubionych. Warto zatem poznać przepis na tego drinka i przygotować go samodzielnie w domu. Za miejscem narodzin Mojito uznaje się Havanę na Kubie. Drink robiony jest na bazie białego rumu, a dzięki zawartości mięty i dużej ilości kruszonego lodu jest to orzeźwiający koktajl o słodko-kwaśno-miętowym smaku. Przepis na Mojito znajduje się na oficjalnej liście koktajli Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (The International Bartenders Association, w skrócie IBA). Jak zrobić drink Mojito? Istnieje kilka przepisów na niego. Poniżej przedstawiamy jeden z nich.
Początki trunku nazywającego się genièvre giną w mrokach dziejów. Powstał on w XVII wieku na terenie dawnej Holandii, ale popularność uzyskał dopiero w Anglii, gdzie szerzej znany był jako gin. Początkowo ta anglosaska jałowcówka była przede wszystkim kojarzona jako najtańszy alkohol dla najniższych sfer, ale dzisiaj ma wielu amatorów, którzy są gotowi zapłacić za jedną butelkę nawet po kilkaset złotych. Jeżeli również przepadasz za ginem, sprawdź te marki, które warto znać i wypróbować – chociaż niektóre kosztują sporo, to jednak zasługują na uwagę.
Nietypowe połączenie słodkiego likieru miodowego z legendarną whisky Jack Daniels może budzić zdziwienie wielu osób. W rzeczywistości trunek Jack Daniels Honey nie jest tak słodki, jak by się mogło wielu wydawać.
Monkey Brain (mózg małpy) to shot o bardzo oryginalnym, wręcz obrzydliwym i odpychającym, wyglądzie. Na dnie kieliszka, który wypełniony jest wódką i świeżo wyciśniętym sokiem z limonki, znajduje się zakrwawiony mózg małpy. Oczywiście jest to jedynie efekt jaki uzyskuje się przez dodanie likieru irlandzkiego oraz kilku kropel grenadiny. Tak wyglądający shot świetnie sprawdzi się na imprezach tematycznych takich jak Halloween. Kto odważy się wypić Monkey Brain?