Mimosa jest jednym z najprostszych drinków jakie możemy przygotować z szampanem (winem musującym). Najprawdopodobniej powstał w 1925 roku w hotelu Ritz Paris Frank Meier w Paryżu. Drink często podawany jest w czasie branch’ów i na weselach.
Poza szampanem potrzebny jest również sok pomarańczowy (najlepiej świeżo wyciśnięty). Dzięki czemu uzyskamy orzeźwiający koktajl o żółtym kolorze.
Mimosa jest drinkiem, której przepis znajduje się na oficjalnej liście Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (The International Bartenders Association, w skrócie IBA).
Mimosa
Składniki:
- szampan - wino musujące (75 ml)
- sok pomarańczowy - świeżo wyciśnięty (75 ml)
Sposób przygotowania:
Do kieliszka do szampana wlej sok pomarańczowy i ostrożnie szampan. Delikatnie zamieszaj. Kieliszek można ozdobić kawałkiem pomarańczy.
https://naszedrinki.pl/pozostale/mimosa/Nasze Drinki - https://naszedrinki.pl