Flying Monkey jest trójskładnikowym, trójwarstwowym shotem robionym wyłącznie z likierów. Do jego przygotowania potrzebne będą: Kahlua – likier kawowy, likier bananowy oraz Bailey’s – likier irlandzki.
Wszystkie wykorzystane płyny mają dużą gęstość i jeśli będziemy je delikatnie nalewać do kieliszka to nie wymieszają się ze sobą i utworzą trzy oddzielne warstwy. Podczas nalewania dobrze jest użyć małej łyżeczki, którą trzymając umieszczamy w kieliszku (tak, aby nie zanurzała się w płynie) wypukłą stroną do góry. Następnie delikatnie lejemy po niej kolejne składniki.
Składniki:
- likier kawowy – Kahlua (1/3)
- likier bananowy (1/3)
- likier irlandzki – Bailey’s (1/3)
Sposób przygotowania:
Do kieliszka wlewamy pierwszą warstwę, która jest tworzona przez likier kawowy. Następnie, używając łyżeczki, delikatnie nalewamy likier bananowy. Na samym końcu tworzymy trzecią warstwę przez nalanie likieru irlandzkiego (również używając do tego celu łyżeczki).