Prosecco często występuje jako aperitif, ale idealnie nadaje się również do drinków. Nie daj się zrazić purystom, którzy uważają, że Prosecco wolno pić tylko bez dodatków.
Chociaż rzeczywiście dobre Prosecco doskonale smakuje samodzielnie to fantastycznie nadaje się też do wielu odświeżających drinków.
W tym celu sprawdzi się LA JARA Prosecco Spumante Extra Dry.
Do klasyki miksologii należą Mimoza i Rossini. Oba są łatwe acz efektowne.
Mimoza przygotowywana jest pół na pół Prosecco z sokiem pomarańczowym, jednak można też podkręcić smak odrobiną soku ananasowego albo z mango.
Rosinni z kolei to Prosecco z musem truskawkowym, ale ciekawy rezultat dadzą też maliny.
Mus wymieszaj z kilkoma kroplami soku z cytryny i wstaw na godzinę do lodówki. Następnie ostrożnie wymieszaj z Prosecco. Drink wlewa się do kieliszka przez sitko.
Właściwie niemal każdy drink, który zawiera wodę sodową można wzmocnić używając w zastępstwie musującego wina.
Prosecco może na przykład uszlachetnić tradycyjny przepis na Mojito. Drink zyska nie tylko procenty, ale i musującą konsystencję.
Innym wariantem jest Basil Splash. Także w tej wersji Prosecco z powodzeniem odegra rolę wody sodowej, a jego świeżość podkreślą listki bazylii.
Garść świeżych liści bazylii i pokrojoną w cząstki cytrynę wrzuć do wysokiej szklanki, rozgnieć z dwiema łyżeczkami cukru. Dosyp parę kostek lodu. Dolej 40 ml ginu, a na końcu 50 ml schłodzonego Prosecco. Delikatnie wymieszaj. Rozlewaj przez sitko.
Prosecco nadaje się jako inspiracja dla letnich sorbetowych drinków. Zmiksuj w blenderze ulubione owoce i kruszony lód. Dolej Prosecco i ciesz się orzeźwieniem.
Choć najbardziej znana jest w wersji czerwonej, królowa letnich drinków, sangria, może być stworzona również na bazie białego wina musującego.
Przepis na musującą sangrię:
- 750 ml LA JARA Prosecco Spumante Extra Dry
- 350 ml gazowanej wody mineralnej
- 250 ml dobrej jakości soku ananasowego lub pomarańczowego
- pokrojone owoce: truskawki, ananas, cytryna i limonka
- 1 świeży ogórek
- Świeża mięta
- 50 ml likieru typu Triple Sec albo Cointreau (opcjonalnie)
Pokrojone na cząsteczki owoce i ogórka włóż do szklanego dzbanka albo innego przezroczystego naczynia, zalej sokiem i ewentualnie likierem. Dodaj gazowaną wodę, zamieszaj. Delikatnie dolej Prosecco. Ozdób na wierzchu listkami mięty.
Możesz wzmocnić sangrię dolewając pół szklanki rumu.
W zależności od preferencji można też dosłodzić napój, najlepiej cukrem trzcinowym.
Tak aromatycznemu i wizualnie atrakcyjnemu drinkowi nie oprą się nawet ci, którzy twierdzili, że Prosecco należy pić tylko jako aperitif!