Margarita arbuzowa (Watermelon Margarita) jest kolejną, po Mrożonej Truskawkowej Margaricie, wariacją znanego koktajlu – Margarity. Tym razem, najważniejszym dodatkiem jest arbuz. Najbardziej czasochłonne w przygotowaniu tego koktajlu jest wyjęcie wszystkich pestek z tego owocu. Jeśli uważacie, że Wasz arbuz jest za mało słodki, to w czasie miksowania, można dodać łyżeczkę cukru (białego lub trzcinowego). Koktajl najlepiej jest podawać w kieliszku do margarity, który można wcześniej ozdobić przez obtoczenie krawędzi szkła cukrem (kawałkiem limonki zwilżamy krawędź kieliszka, następnie zanurzamy kieliszek w cukrze).
Składniki:
- tequila (50 ml)
- likier triple sec (30 ml)
- świeżo wyciskany sok z limonki (30 ml)
- arbuz (pół lub cały kubek)
- kostki lodu
Sposób przygotowania:
Do miksera wrzucamy lód (im więcej dodamy lodu tym gęstszy wyjdzie koktajl), pokrojony w kawałki arbuz (bez pestek) oraz wlewamy składniki: tequilę,likier triple sec i świeżo wyciśnięty sok z limonki. Miksujemy, aż lód zostanie dobrze skruszony. Przelewamy wszystko do kieliszka do margarity. Margarita arbuzowa może być dodatkowo ozdobiona kawałkiem arbuza lub plastrem limonki.