Świąteczne szaleństwo już za nami, a przed nami przygotowania do nocy sylwestrowej. Po wigilijnym łakomstwie chcemy jak najszybciej wrócić do poprzedniej wagi, często porywając się na głodówki i diety cud. Zamiast szkodzić zdrowiu swój wybór postawmy na zdrowe oczyszczenie, wzbogacając naszą dietę o soki owocowo warzywne.
Pierwszą rzeczą, o której należy wspomnieć decydując się na terapię sokową jest fakt, że soki nie mogą zastąpić każdego posiłku spożywanego w ciągu dnia. Ich rola polega głównie na uzupełnieniu organizmu w witaminy i minerały, stanowiąc tym samem dodatek do zbilansowanych codziennego menu. Może to wydawać się oczywiste, jednak część osób decyduje się na spożywanie samych soków, a przy tak nikłej ilości spożywanych kalorii naraża organizm na przestawienie się w tryb „głodówki”.
Dlaczego koktajle są zdrowe?
Zalety owocowo warzywnych napojów można wymieniać bez końca. O tym, że nasza dieta powinna być bogata w warzywa wiadomo już od dawna. Często jednak nie mamy możliwości lub chęci aby spożyć ich zalecaną ilość. Rozwiązaniem jest właśnie sok, który możemy łatwo sporządzić przy użyciu blendera czy sokowirówki. Taka szklanka kolorowego napoju to potężna dawka witamin i antyoksydantów, których nie zapewni nam żadne suplementy.
Jakie jest najlepsze połączenie składników?
Możliwość kombinacji w tym temacie to kolejna zaleta terapii sokowej. Dzięki temu, możemy w łatwy sposób tworzyć rozmaite połączenia w zależności od preferowanych smaków, łącząc nawet te warzywne z owocowymi. Urozmaicenie jest wyjątkowo pożądane, ponieważ dzięki temu dostarczamy różnorodne witaminy. Komponując jednak dany koktajl zwróćmy uwagę na jego możliwe działanie. Ten z ogórka i arbuza świetnie nawodni i orzeźwi nasz organizm, ponieważ składniki zawierają w sobie bardzo dużo wody i małą ilość kalorii. Ten z banana powinno się sporządzać z umiarem, z racji dużej zawartości cukru. Burak zawiera mnóstwo antyoksydantów, więc sok z niego będzie świetnie działał w walce z wolnymi rodnikami. Nie zapominajmy również o zielonych warzywach takich jak szpinak, jarmuż czy pietruszka. Ta ostatnia, jako bogactwo witaminy C zapewni odporność i odżywi nasz organizm. Gotowy koktajl można wzbogacić dodatkiem jogurtu, mleka czy przypraw aby wzmocnić jego działanie.
Przygotowanie napoju jest bajecznie proste i trwa tyle, co zmiksowanie ulubionych składników. Dzięki temu otrzymujemy bombę witamin, która świetnie uzupełni naszą codzienną dietę. Propozycje na domowe soki i koktajle z pewnością znajdziemy także w programie dietetycznym Dietmap.