Gin nie jest alkoholem dla każdego. Każdy, kto swoją przygodę z nim zacznie nieodpowiednio, szybko może stwierdzić, że to specyficzny trunek. W naszym kraju nie jest on tak bardzo popularny jak w Holandii, z której pochodzi, lub na Wyspach Brytyjskich. Tam właśnie pijanie ginu w odpowiedniej formie uchodzi za coś w bardzo dobrym guście. Na pytanie, jak wartościowy jest to alkohol, odpowie Ci każdy barman – drinki i koktajle z ginem należą do najlepszych na świecie!
Gin – co to za alkohol?
Pewnie niejednokrotnie natrafiłeś na gin na półkach sklepowych lub w internetowej sprzedaży. Jest to dobry alkohol na urodziny, jako prezent lub uzupełnienie domowego baru. Gin ma moc 30-40% i destylowany jest na bazie jagód jałowca. Ma gorzki smak i raczej nie pija się go tak, jak w naszych rejonach czystej wódki. Coś, co potencjalnie jest jego wadą, podczas przygotowania drinków jest jego najmocniejszą stroną. Cierpkość ginu w połączeniu z tonikiem lub sokami z cytrusów daje wprost bajeczny efekt dla podniebienia…
Z czym dobrze jest pijać gin?
Na pierwszy plan wysuwają się soki owocowe. Najpowszechniejsze są soki cytrusowe (pomarańcza, grejpfrut). Gin rewelacyjnie komponuje się ze słodyczą oraz orientalną nutką ananasa, mango czy kaktusa. Niecodziennym połączeniem jest mieszanka ginu i soku żurawinowego – na pierwszy rzut oka brzmi jak nielubiane lekarstwo, ale proszę nam wierzyć – efekt powali na kolana!
Alternatywą dla jakościowych soków (dobrze, żeby soki były raczej stuprocentowe i dobrych marek, bo łatwo popsuć drink czymś z niższej półki) będą syropy owocowe. Są słodkie i mają wyrazisty smak, więc bardzo dobrze mieszają się w drinkach z ginem. Do najbardziej popularnych należą blue curacao, grenadina czy syrop cukrowy.
Dla mało wybrednych gin można ze smakiem pijać w połączeniu ze Spritem lub tonikiem. Co, jeśli mamy chęć na coś bardziej nieszablonowego? Barmani sugerują, że gin miesza się z mlekiem, śmietanką czy jajkiem. To nietypowe połączenie jest wbrew pozorom bardzo popularne w pubach i klubach – koniecznie spytajcie o to przy barze!
Gin przyjemnie pija się z vermouthem, winami musującymi oraz winami wytrawnymi. Gin jest sam w sobie dosyć mocnym alkoholem, więc domieszek szuka się wśród lekkich napojów o wyraźnym smaku. Dobrym przykładem są likiery – mają gęstą konsystencję, dużą zawartość cukru i oryginalną nutę aromatyczną. Polecamy mieszać gin z ziołowym Jagermeisterem, owocowym Malibu, czy kremowym Ajerkoniakiem.
Źródło: Propozycje Ginu ze sklepu Alkohol-online.pl/22-gin
Z czym nie pija się ginu?
Gin nie bardzo lubi się mieszać z mocnymi alkoholami. W drinkach raczej unikajmy połączeń z czystą wódką, whiskey, koniakiem czy nalewkami domowej produkcji. Jeśli lubisz drinki, które mają słuszną moc, zmieniaj proporcje mieszanych napojów na korzyść ginu. Gin niezbyt dobrze pija się także z kieliszków. Nawet szybko zapity owocowym sokiem pozostawi na podniebieniu gorycz, która nie należy do najprzyjemniejszych – dlatego lepiej serwuje się gin w formie drinków i koktajli.