Jednym z najważniejszych elementów w każdej restauracji jest bar. To miejsce, które wymaga odpowiedniego zaaranżowania, by spełniało wzorowo swoje zadanie. Za ladą baru powinny znaleźć się pewne urządzenia, akcesoria i drobne sprzęty, za pomocą których obsługa będzie w stanie przygotować każdą pozycję dostępną w restauracyjnym menu. Dotyczy to głównie ciepłych i zimnych napojów, takich jak kawa, herbata, czekolada, smoothie, a także soków oraz drinków alkoholowych i bezalkoholowych.
Funkcjonalność baru to podstawa
Każdy bar powinien przede wszystkim być niezwykle praktyczny, jednak nie można zapominać również o kwestii estetycznej. Często ten element restauracji znajduje się w punkcie centralnym i zwracają na niego uwagę wszyscy goście odwiedzający lokal. Warto zatem odpowiednio zaaranżować przestrzeń barową, by stworzyć miejsce idealne. Większość znajdującego się tam wyposażenia powinna być na wyciągnięcie ręki, by zapewnić wygodę i komfort.
Rozplanuj odpowiednio przestrzeń barową
W najbliższej odległości od baru powinny znajdować się urządzenia chłodnicze, w których przechowywane są napoje, desery i inne produkty spożywcze wymagające niskiej temperatury i ciągłego chłodzenia. Ponadto pod ręką każdego barmana powinna znajdować się kostkarka do lodu oraz zlew. Dużą uwagę należy poświęcić na odpowiednie umeblowanie. Bar powinien składać się ze specjalistycznych mebli z blatami, umożliwiających instalację niezbędnych urządzeń np. beczek typu keg. Oczywiście nie można zapomnieć o szafkach na butelki z alkoholem oraz szkło.
Jakie wyposażenie baru wybrać?
Wyposażenie baru powinno cechować się przede wszystkim wysoką jakością wykonania i dużą starannością. Najlepiej wybierać meble ze stali nierdzewnej, które spełnią wszelkie normy, a jednocześnie będą łatwe w utrzymaniu czystości i niezawodne przez długie lata. Na blatach warto postawić mniejsze sprzęty, niezbędne do przygotowania napojów. Wśród nich można wymienić między innymi kruszarkę do lodu, shakery, miksery, blendery, a także wyciskarki do soków ze świeżych owoców.
Na wyposażeniu każdego baru powinna znajdować się również zmywarka gastronomiczna do szkła, która doskonale doczyści szklanki, kieliszki, kubki, filiżanki czy talerzyki – wszystkie naczynia najczęściej używane w każdej restauracji i barze. Krótkie cykle mycia są bardzo praktycznym i skutecznym rozwiązaniem. Ponadto na wyposażeniu każdego baru nie może zabraknąć pojemnika na odpady, który może mieć formę klasycznego kosza na śmieci.
Zadbaj o najważniejsze elementy
Jednymi z najważniejszych elementów wyposażenia baru jest szkło. Piękne filiżanki, z których kawa znacznie lepiej smakuje, czy też kieliszki na alkohol powinny cechować się estetycznym wyglądem. Wśród naczyń najlepiej wybierać te z nietłukącego szkła. W sklepie HorecaPolska znajdziesz wiele niezbędnych elementu wyposażenia baru, a wśród nich między innymi pojemniki na kapsle, popielniczki, otwieracze do butelek, tace, syfony, a także wiele innych urządzeń, które przydadzą się w każdym miejscu tego rodzaju. Nie zwlekaj dłużej tylko już dziś spraw, by Twój bar stał się miejscem uwielbianym przez klientów.
Źródło zdjęcia: Adobe, 165729135