Jeśli chcesz czuć się młodo i cieszyć się zdrowym wyglądem dłużej, to kluczem jest solidne oczyszczenie organizmu. Potrzebne jest zwłaszcza po imprezie zakrapianej alkoholem. Aby tego dokonać, należy wybierać naturalne produkty, które sprawiają, że toksyny uwalniane są z organizmu w ekspresowym tempie. Jak zrobić sobie detoks bez głodówki? Oto kilka porad, które pomogą osiągnąć cel.
Picie dużej ilości płynów
Zwłaszcza rano potrzebujemy dużej ilości płynów. Woda z cytryną lub sok wielowarzywny będzie świetnym dodatkiem do śniadania. Picie wody na początku dnia pozwala uzupełnić poziom płynów, które tracimy przez noc. Woda napędza również metabolizm, co przyspiesza pozbywanie się toksyn z organizmu – prędko możemy poczuć się lepiej i poprawić sprawność gospodarki wodnej. Przyśpieszenie metabolizmu minimalizuje również ryzyko tycia. Szklanka wody z cytryną przed posiłkiem sprawi, że pobudzimy pracę organów trawiennych. Dodatkowo jest to dawka witaminy C, która wzmacnia ogólną odporność. Warto także postawić na zieloną i miętową herbatę.
Małe posiłki
Regularne żywienie sprawia, że trawienie przebiega w bardziej zorganizowany sposób. Przyzwyczajając organizm do regularnego dostarczania pokarmu, sprawiamy, że nie widzi on konieczności odkładania energii w postaci zapasów – tłuszczu. Tym samym trawimy też nieco szybciej.
Lekkie wieczory
Przed snem najlepiej jest jeść niewiele i tylko lekkostrawne rzeczy. Metabolizm spowalnia wtedy i wówczas najłatwiej o odkładanie tłuszczu i toksyn. Rezygnacja z przetworzonych produktów sprawi, że rano czujemy się o wiele lepiej.
Błonnik
Produkty bogate w błonnik powinny być stałym punktem jadłospisu. Błonnik poprawia pracę jelit i całego układu pokarmowego. Błonnik oczyszcza jelita od środka i wspomaga przyśpieszenie metabolizmu.
Codzienny nabiał
Napoje zawierające substancje, takie jak kwas mlekowy wspomagają usuwanie toksyn. Dlatego warto wypić je codziennie lub kilka razy w tygodniu w postaci jogurtu, maślanki lub kefiru.
Zioła i zielone warzywa
Jedzenie ziół i zielonych warzyw pomaga w oczyszczaniu organizmu. Przykładowo rzeżucha to źródło witamin, która pomaga w oczyszczaniu krwi dzięki zawartości witaminy C, B, K i PP. Dodatkowo broni organizm przed działaniem wolnych rodników, jako naturalny antyoksydant. Z ziół możemy polecić również czosnek, kminek, imbir i kolendrę. Dobrym rozwiązaniem będzie także korzystanie z prozdrowotnej mocy natki pietruszki, która jest bogactwem witamin i minerałów. Można ją dodawać do potraw, koktajli czy nawet do zwykłej wody. Zielone warzywa mają dużo chlorofilu, który pomaga organizmowi uwolnić się od toksyn. Z właściwości oczyszczających słynie również kapusta. Warto wykorzystać przepis na kapuśniak na żeberkach, który można jeść jako dodatek do obiadu lub lunch – taka drobnostka raz na jakiś czas pozwoli zachować dobrą formę. (Przepis: http://www.codogara.pl/4914/kapusniak-na-zeberkach/)