Niedawno otrzymałem zaproszenie na warsztaty „KLASYKA Z KROPLĄ BEKONU. Czyli jak robić koktajle z twistem”, które odbyły się w Meat Love w Warszawie przy ul. Hożej 62. Pierwszy raz otrzymałem takie zaproszenie, więc nie wiedziałem czego się spodziewać. W zaproszeniu było napisane, że dowiem się jak infuzować whiskey bekonem, bananami lub dymem wiśniowym. To wystarczyło, aby mnie zaciekawić i przekonać do skorzystania z zaproszenia. Pomyślałem, że przy okazji poznam przepisy na nowe drinki, zobaczę jak je dekorować i nauczę się jak je przygotować do zdjęcia. Na miejscu, barman Karol, opowiedział zaproszonym gościom o klasyce wśród koktajli na bazie whiskey, tj. OLD FASHIONED oraz o tym jak infuzować whiskey. Mogliśmy również spróbować m.in. whiskey z bekonem i samodzielnie przygotować własne drinki.
I czego się nauczyłem? Przede wszystkim tego, że warto czasami wyjść na miasto i napić się dobrego drinka, który zostanie przygotowany przez barmana :) Mało kto posiada w domu maszynkę, która wytworzy nam dym z drzewa wiśniowego. A właśnie to było potrzebne do drinka, który przygotowałem (oczywiście z pomocą Karola). Efekt? Niesamowity! Whiskey z bananem, połączona z dymem. Do tego niewielka ozdoba w postaci skórki z pomarańczy. W jednej szklance mogłem wyczuć kilka różnych smaków i zapachów, a razem wszystko doskonale się komponowało.
Być może właśnie zaczynam nowy cykl na naszym blogu … miejsca godne polecenia, miejsca w których można napić się dobrych drinków. Jednym z nich jest oczywiście Meat Love.
Na koniec mogę napisać tylko jedno. Gorąco polecam Meat Love. Jeśli macie taką możliwość, to koniecznie się tam wybierzcie i spróbujcie drinka z bekonem.